CYDIA (LASPEYRESIA) POMONELLA – VIERMELE MERELOR

CYDIA (LASPEYRESIA) POMONELLA – VIERMELE MERELOR

Cultura afectata: mar (par, gutui).

Compozitia feromonului:  E8, E10-dodecadien-1-ol

Denumirea produsului:  ATRAPOM Prezentarea speciei.

Adultul are anvergura aripilor 15 – 20 mm, iar lungimea corpului de 10 mm. Pe aripile anterioare cenusii-brune se gasesc mai multe benzi transversale inguste, de culoare cenusie inchis. In regiunea apicala a aripilor anterioare se gaseste o macula ovala bruna cu luciu metalic, strabatuta de trei linii sinuase aurii. Aripile posterioare sunt brune-roscate, având reflexe aramii. In starea de repaus aripile au forma unui acoperis de casa.

Oul este in forma de disc de culoare alba-verzuie. Ouale sunt depuse izolat pe frunze, ramuri, lastari in apropierea fructelor. Larva omida adevarata, la completa dezvoltare are corpul de 12 –

20 mm lungime. Capul si pronotul sunt de culoare bruna, restul corpului de culoare roz deschis.

Pupa are 10 – 13 mm lungime, culoarea bruna-roscata.

In majoritatea regiunilor tarii specia are doua generatii pe an. Ierneaza ca larva complet dezvoltata intr-un cocon matasos sub scoarta partial exfoliata a pomilor. In primavara se impupeaza. Primii fluturi zboara de la sfârsitul lunii aprilie. La 2 – 6 zile dupa aparitie se imperecheaza si femelele depun ouale, din care dupa 6 – 13 zile eclozeaza larvele. Larvele neonate cauta fructele in care rod o galerie catre lojele seminale si consuma semintele. Fructele stagneaza in crestere si cad. Dupa 25 – 35 zile, larva, ajunsa la completa dezvoltare, migreaza sub scoarta exfoliata a trunchiului si ramurilor, unde se impupeaza intr-un cocon matasos. Dupa

10 – 14 zile, din prima jumatate a lunii iulie, apar adultii generatiei I, zborul acestora esalonându- se pâna in august. Femelele depun ouale direct pe fructe dând nastere generatiei a doua , larvele careia se comporta la fel cu cele ale primei. La completa dez-voltare, dup jumatatea lunii august, larvele parasesc fructele atacate si se retrag sub scoarta exfoliata pentru iernare.

Tehnologia folosirii feromonului.    Perioada de captura: sudul tarii (Dobrogea, Muntenia, Oltenia, sudul Moldovei) – 20 aprilie – 10 septembrie; celelalte regiuni – 1 mai – 10 septembrie.

1. Actiuni de cunoastere a perioadelor de zbor si precizarea momentelor de aplicare a masurilor de combatere.

Pentru suprafete uniforme ca altitudine, panta, expozitie, se amplaseaza câte o capcana pentru fiecare 5 ha, uniform raspândite, cu o usoara preferinta pentru marginile plantatiei, dar nu la o distanta mai mica de 20 m de acestea. In cazul livezilor cu diferente mari de altitudine si expozitie, pentru fiecare dintre acestea se organizeaza câte un punct de observatie compus din 3 capcane situate la 50 m una de alta.

Observatiile se executa de 2 sau 3 ori pe saptamâna, se noteaza numarul capturilor si se scot din clei fluturii capturati.

Absenta capturilor semnifica inexistenta riscului de atac (caz extrem de rar) si deci inuti- litatea aplicarii unui tratament specific. Prezenta capturilor indica prezenta riscului de atac si deci necesitatea aplicarii unor tratamente chimice. In acest caz se traseaza curba de zbor (pe abscisa

– datele calendaristice, pe ordonata – numarul de capturi, vezi figura nr. 3 de pe pagina urmatoare).

 

FIGURA 3

 

In plantatiile relativ mici si cu conditii naturale uniforme, evidenta capturilor se tine cen- tralizat. In cazul unor conditii neuniforme, mai ales in livezile mari, evidenta capturilor se tine separat pe “unitati tehnologice” (trupuri, expozitii, altitudini).

Daca in anul anterior s-a inregistrat o frecventa ridicata a atacului pe fructe, la generatia intâi se vor aplica doua tratamente. Primul tratament se aplica la 10 – 15 zile de la inregistrarea primelor capturi, cu un insecticid cu remanenta de minimum 10 – 14 zile, iar al doilea la 6 – 10 zile dupa maximul curbei de zbor (data dupa care numarul capturilor scade in mod constant chiar daca conditiile meteorologice evolueaza normal). Daca frecventa atacului determinata in primele zile ale lunii iulie se mentine peste 5 %, pentru combaterea larvelor generatiei a doua se aplica tot doua tratamente, primul la 8 – 10 zile de la inregistrarea primelor capturi, iar al doilea la 3

– 6 zile de la maximul curbei de zbor.

Daca perioadele de zbor nu sunt strict delimitate in timp (fig. 1) se considera data primelor capturi din zborul al doilea cea dupa care se constata o crestere constanta a numarului capturilor.

In cazul ca, in anul anterior, respectiv daca la generatia intâi frecventa atacului pe fructe a fost redusa,se va aplica numai câte un tratament pentru fiecare generatie. Momentul aplicarii este la 6 – 10 zile dupa maximul curbei de zbor pentru generatia intâi si 3 – 6 zile dupa acesta in cazul generatiei a doua.

 

2. Actiuni de supraveghere a nivelului populatiei si stabilirea necesitatii si oportunitatii aplicarii unor tratamente de combatere.

Actiunea este de mare importanta economica deoarece in anumite livezi cu o stare fitosanitara buna exista o rezerva biologica foarte mica a daunatorului, care nu justifica din punct de vedere economic si ecologic aplicarea de tratamente chimice specifice.

Se amplaseaza in medie câte o capcana la hectar, capcanele fiind repartizate uniform in suprafata la distanta de minimum 50 m intre ele. In cazul existentei unor vecinatati cu livezi abandonate sau neglijate, sau cu paduri de foioase, pe marginea acestora sau pe marginea parcelelor livezii supravegheate, se amplaseaza capcane suplimentare “de garda”. Acestea se intretin in stare de captura maxima ca si capcanele din interiorul livezii, dar capturile lor nu se iau in considerare in stabilirea necesitatii tratamentelor. Distanta dintre doua capcane “de garda” va fi de 35 m.

Se executa o observatie pe saptamâna, cu ocazia careia se noteaza numarul de capturi si se face toaleta capcanei.

Evidenta capturilor se tine separat pe parcele, trupuri sau “unitati tehnologice” (grupuri de parcele care din cauze obiective pot fi tratate chimic numai impreuna), deoarece datorita unor conditii strict locale, tratamentele specifice impotriva daunatorilor sunt justificate numai in anumite parcele.

Stabilirea necesitatii aplicarii tratamentelor chimice specifice se face in functie de atingerea sau depasirea unor praguri de captura. Astfel, in cazul generatiei intâi se va aplica un tratament numai daca se atinge sau se depaseste pragul de 4 – 5 capturi / hectar / saptamâna sau pragul de

2 – 2,5 capturi / hectar / saptamâna timp de doua saptamâni consecutiv. In cazul generatiei a doua, având in vedere prolificitatea superioara a femelelor si conditiile climatice mult mai favorabile, tratamentele se vor aplica la atingerea sau depasirea pragului de 2 – 2,5 capturi / hectar / saptamâna.

Tratamentele se vor aplica in saptamâna imediat urmatoare celei in care s-a depasit pragul de captura (la 5 – 7 zile de la observatie), cu obligatia de a se termina in maximum 5 – 7 zile.

Nota importanta. In cazul existentei unei rezerve biologice mari a daunatorului, chiar daca pragul de interventie se depaseste de mai multe ori la rând in cadrul aceluiasi zbor, tinând cont de remanenta produselor aplicate, tratamentele specifice nu se vor repeta la intervale mai mici de doua saptamâni.

 

3. Actiuni de combatere prin capturarea in masa a masculilor.

Masura se poate aplica cu succes in primul rând in livezi cu o stare fitosanitara generala buna ( in care rezerva biologica a daunatorului este scazuta), bine izolate in spatiu, aflate la minimum 150 – 200 m de alte livezi de mar sau paduri de foioase.

Se amplaseaza 30 – 40 capcane cu momeli ATRAPOM la hectar, uniform raspândite pe intreaga suprafata, cu o usoara preferinta pentru marginile livezii. Capcanele de la marginea livezii trebuie sa fie amplasate la 10 – 20 m de aceasta. Capcanele trebuie sa fie bine legate si astfel amplasate ca sa fie expuse cât mai putin actiunii jeturilor de solutie ale altor tratamente fitosanitare, pentru a nu fi doborâte. Picaturile de solutie nu afecteaza suprafata adezivului.

In mod normal nu trebuie efectuate observatii asupra capturilor, dar trebuie verificata pe- riodic starea capcanelor. In livezile mari, care nu sunt bine izolate in spatiu, in zonele limitrofe cu alte plantatii puternic infestate sau paduri, este totusi indicat sa se urmareasca evolutia capturilor si pe baza curbei de zbor sa se aplice tratamente chimice pe o latime de 50 – 60 m de-a lungul “granitei”. In experientele noastre frecventa atacului pe fructe s-a situat constant sub 0,1%.

Institutul de Chimie "Raluca Ripan"