ADOXOPHYES ORANA (RETICULANA) – MOLIA PIELITEI FRUCTELOR

ADOXOPHYES ORANA (RETICULANA) – MOLIA PIELITEI FRUCTELOR

Cultura afectata: mar, par (piersic, prun).

Compozitia  feromonului:  acetat  de  Z-9-tetradecen-1-il,  acetat  de  Z-11-tetradecen-1-il

(atractant sexual).

Denumire produs: ATRARET Prezentarea speciei.

Masculul are anvergura aripilor de 15 – 17 mm. Aripile anterioare sunt de culoare galbena-ocru cu desene reticulare fine, de culoare bruna-roscata. Pe ele se disting trei benzi brune-roscate, transversale – oblice, cu marginile uneori difuze. Prima banda se afla la treimea bazala, delimiteaza astfel un câmp bazal bine conturat. Banda a doua porneste aproximativ de la treimea marginii costale, strabate oblic aripa si prezinta o ramificatie scurta cu margini difuze. A treia banda se afla in treimea apicala, ueori fiind vizibila numai ca o pata triunghiulara ascutita la marginea costala. Aripile posterioare sunt cenusii-galbui.

Femela are anvergura aripilor de 17 – 22 mm, este bruna negricioasa cu desenul aripilor anterioare mai inchis, difuz, de multe ori redus la câteva linii oblice. Aripile posterioare sunt brune-cenusii.

Oul este lenticular, galben la depunere, apoi mai inchis. Ouale sunt depuse in ooplaci de câte 25 –

65 bucati.

Larva, omida adevarata, la completa dezvoltare are 18 – 20 mm lungime. Corpul este galben- verzui pâna la verde-masliniu, pe el sunt prezenti negi mici galbeni. Larvele tinere au corpul si scutul protoracic negre, apoi acestea devin brune-galbui.

Pupa este bruna inchis, de 10 – 12 mm lungime.

Dezvolta doua generatii pe an, iernând ca larva incomplet dezvoltata intr-un cocon mata- sos pe ramuri sau in frunzele uscate. Primavara, la dezmugurire, larvele isi reiau activitatea si rod mugurii in interior, apoi se leaga cu fire matasoase si rod primordiile foliare si florale.

Impuparea are loc mai in interiorul unui cocon matasos, in zona organelor atacate sau in crapaturile scoartei. Fluturii zboara de la sfarsitul lunii mai pâna la sfârsitul lunii iunie. La 2 – 3 zile de la aparitie are loc copulatia si ponta. Dupa o incubatie de 8 – 12 zile larvele neonate tes din fire matasoase un adapost pe fata superioara a frunzelor, apoi rasucesc limbul sau leaga doua frunze si rod epiderma si mezofilul. Frecvent, leaga o frunza pe suprafata unui fruct si in acest adapost rod pe fruct o plaga superficiala mare, pe care se instaleaza agenti patogeni care distrug complet fructul. La inceputul lunii iulie larvele se impupeaza, zborul noilor adulti incepând din a doua jumatate a lunii iulie pâna la sfârsitul lunii august. Larvele generatiei a doua produc acelasi tip de pagube pâna in septembrie, atacul putând continua uneori si in depozite. Pâna la venirea frigului larvele aung in vârsta a III-a si se retrag pentru iernare.

Tehnologia folosirii feromonului.

Perioada de captura: sudul si vestul tarii (Dobrogea, sudul Moldovei, Muntenia, Oltenia, Banat, Crisana) – 20 mai – 10 septembrie; celelalte regiuni: 25 mai – 10 septembrie. Scopul actiunii: a) depistarea prezentei speciei;   b) cunoasterea perioadelor de zbor si precizarea momentelor de aplicare a tratamentelor in cadrul legal al avertizarilor emise de catre statiile zonale de prognoza si avertizare.

Amplasarea capcanelor.  In livezile cu conditii uniforme (altitudine, expozitie) se amplaseaza o capcana pentru fiecare 5 – 10 ha. In livezile neuniforme, pentru fiecare zona caracteristica (altitudine, expozitie) se organizeaza câte un punct de observatie compus din 3 capcane, intervalul minim dintre acestea fiind de 50 m.

Efectuarea observatiilor. Se executa 2 – 3 observatii pe saptamâna, când se noteaza numarul capturilor, se scot din capcana fluturii capturati si se face toaleta capcanei.

Interpretarea observatiilor. Absenta capturilor semnifica inexistenta daunatorului in plantatie si deci, inutilitatea aplicarii unor tratamente chimice. Prezenta capturilor semnifica prezenta speciei, iar capturile abundente semnifica risc de atac si eventuala necesitate a unor tratamente chimice.

Evidenta capturilor, trasarea curbei de zbor si tactica de lupta se executa dupa aceleasi reguli ca si in cazul speciei Cydia pomonella. Având in vedere depunerea oualor in ooplaci, in locul tratamentelor chimice se pot aplica lansari de viespi parazite din specia Trichogramma cacoeciae, care gasesc cu mare usurinta ooplacile. Stabilirea inceputului zborului se realizeaza mult mai facil, deoarece cele doua perioade de zbor sunt net delimitate in timp.

Institutul de Chimie "Raluca Ripan"