HEDYA NUBIFERANA – MOLIA VERDE A MUGURILOR

HEDYA NUBIFERANA – MOLIA VERDE A MUGURILOR

Cultura afectata: mar, par, gutui (prun, piersic).

Compozitia  feromonului:  acetat  de  E8,  E10-dodecadien-1-il;  acetat  de  Z8-dodecen-1-il

(atractant sexual).

Denumirea produsului: ATRANUB Prezentarea speciei.

Adultul are anvergura aripilor de 18 – 20 mm. Capul si toracele sunt de culoare bruna inchis, iar abdomenul brun deschis. Aripile anterioare la baza sunt brune si cu pete inchise, albastrui si albe in treimea distala, iar apical cu pete mici brune si fumurii.

Oul este oval, aplatizat, albicios, cu corionul transparent reticulat.

Larva la completa dezvoltare are lungimea de 18 – 20 mm. Capul si scutul protoracic sunt brune- negre, corpul verde-masliniu pâna la verde inchis cu negi marisi negri.

Pupa este bruna neagra pâna la negru inchis stralucitor.

Are o generatie pe an, iernând ca larva tânara intr-un cocon matasos in crapaturile scoartei sau cicatricele unor fosti muguri. In aprilie larvele hibernante patrund in mugurii floriferi rozându-i in interior, apoi aglomereaza cu fire matasoase si rod primordiile foliare si florale, la 2 – 3 inflorescente. Ajunse la completa dezvoltare in mai, se impupeaza intr-un cocon lax la locul de atac sau in indoitura unei frunze. Dupa 14 – 20 de zile de la sfârsitul lunii mai apar adultii prezenti in livezi pâna in iulie – august. Femelele depun ouale izolat sau in grupe mici pe frunze, mai ales pe fata inferioara. Larvele din noua generatie sub o tesatura matasoasa rod superficial frunzele sau fructele la punctele de atingere cu o frunza, aceste rosaturi fiind mici si superficiale. La venirea frigului larvele se retrag spre locurile de iernare.

Tehnologia folosirii feromonului.

Perioada de captura: sudul tarii, 20 mai – 1 august; celelalte regiuni, 25 mai – 1 august. Scopul actiunii: a)determinarea prezentei speciei in livada; b) determinarea perioadei de zbor si importanta relativa a populatiei, in vederea stabilirii unor eventuale masuri de combatere. Amplasarea capcanelor: In livezile mari si uniforme se amplaseaza o capcana la 4 – 7 ha, in cele mici sau neuniforme se organizeaza câte un punct de observatie pentru fiecare expozitie, altitudine etc., format din 3 capcane distantate la 50 m.

In cazul captarii in paralel a altor tortricide (Archips podana, A. rosana, A. xylosteana, A. crataegana, Spilonota ocellana, Pandemis heparana) se va asigura o distanta minima de 20 m fata de capcanele destinate captarii acestor specii.

Observatii. Se executa doua observatii pe saptamâna, când se noteaza numarul capturilor, se scot din capcana fluturii capturati si se face toaleta capcanei.

Interpretarea observatiilor. Lipsa capturilor semnifica absenta speciei din livada; prezenta capturilor indica prezenta speciei, iar capturile abundente indica o populatie densa. Evidenta capturilor se tine centralizat in livezile uniforme sau separat pe parcele (expozitii), pentru a se putea prognoza localizarea eventualelor atacuri pe fructe.

Se traseaza curba de zbor si in cazul inregistrarii unui numar mare de capturi se va pre- vedea un tratament chimic in intervalul de 6 – 10 zile dupa maximul curbei de zbor, care se poate repeta dupa 10 – 14 zile.

Institutul de Chimie "Raluca Ripan"