SPILONOTA OCELLANA – MOLIA ROSIE A MUGURILOR

SPILONOTA OCELLANA – MOLIA ROSIE A MUGURILOR

Cultura afectata: mar, prun, cires (gutui, par).

Compozitia feromonului: acetat de Z8-tetradecen-1-il (atractant sexual).

Denumirea produsului: ATROCELLAN Prezentarea speciei.

Fluturele  are anvergura aripilor de 12 – 16 mm. Aripile anterioare relativ inguste, in treimea bazala au culoarea gri-ardezie inchis cu reflexe albastrui, treimea mediana este alba-crem, sub forma unei pete mari trapezoidale, iar treimea distala este gri spre negru. Aripile posterioare gri- ardeziu sunt mai deschise la baza. In repaus fluturele tine aripile sub forma de acoperis de casa tuguiat, astfel ca privit de sus are un aspect triunghiular ingust, aproape liniar.

Oul este circular, usor bombat, alb hialin, cu corionul transparent.

Larva neonata are capul negru, corpul galbui, apoi galben inchis si brun roscat, cu negi mari netezi. Capul devine brun spre negru. La completa dezvoltare are 9 – 12 mm lungime.

Pupa, lunga de 6,5 – 7 mm, este bruna, cu tecile alare mai inchise ca abdomenul.

Are o generatie pe an, iernând ca larva tânara intr-un cocon matasos situat in vecinatatea mugurilor. Biologia si modul de daunare sunt foarte asemanatoare cu cele ale speciei Hedya nubiferana, cu deosebirea ca dezvoltarea larvara este mai inceata, atacul larvelor hibernante prelungindu-se pâna la sfarsitul lunii mai, iar fluturii apar numai la sfârsitul lunii iunie, zborul lor fiind semnalat pâna la jumatatea lunii august (maximul in iulie). Larvele din noua generatie ataca la fel ca cele de H. nubiferana, pâna la inceput de septembrie, când se retrag pentru iernare. Tehnologia folosirii feromonului.

Perioada de captura: in sudul tarii (Dobrogea, Muntenia, Oltenia, Banat, sudul Moldovei) 10 iunie

– 15 august; celelalte regiuni, 15 iunie – 20 august.

Scopul actiunii: a) determinarea prezentei speciei; b ) determinarea perioadei de zbor si importantei relative a populatiei, in vederea stabilirii unor eventuale masuri de combatere, pe baza curbei de zbor.

Amplasarea capcanelor. Se face ca la specia Hedya nubiferana. Daca in livada se capteaza in paralel alte tortricide (Hedya nubiferana, Archips podana, A. rosana, A. crataegana, A. xylosteana, Pandemis heparana, Adoxophyes orana), se va asigura o distanta minima de 20 m fata de capcanele destinate captarii acestor specii.

Observatii. Se executa observatii de doua ori pe saptamâna, când se noteaza capturile, se scot din capcana fluturii capturati si se face toaleta capcanei.

Interpretarea capturilor. Lipsa capturilor semnifica absenta speciei din livada; prezenta capturilor indica existenta speciei, iar capturile abundente indica o populatie densa. Evidenta capturilor se tine separat pe parcele pentru a putea localiza focarele sau zonele mai infestate si a prognoza aparitia unor eventuale daunari importante din punct de vedere economic.

Se traseaza curba de zbor si in cazul inregistrarii unui numar mare de capturi se va pre- vedea câte o lansare de Trichogramma embryophagum la 2 – 3 zile dupa prima captura si dupa maximul curbei de zbor ( 400 – 500 mii viespi/ha), sau un tratament chimic la 6 – 7 zile dupa maximul curbei de zbor.

Institutul de Chimie "Raluca Ripan"