CYDIA (GRAPHOLITHA) FUNEBRANA – VIERMELE PRUNELOR

CYDIA (GRAPHOLITHA) FUNEBRANA – VIERMELE PRUNELOR

Cultura afectata: prun (piersic, cais).

Compozitia feromonului: acetat de Z8-dodecen-1-il, acetat de E8-dodecen-1-il (atractant sexual).

Denumirea produsului: ATRAFUN Prezentarea speciei.

Adultul are anvergura aripilor de 13 – 15 mm. Aripile anterioare sunt brune – cenusii inchis, cu pete gri mai deschis, dispuse median, iar la vârf prezinta câte o pata ovala, bruna – cenusie sau plumburie – lucitoare, in interiorul careia se gasesc alte pete mai mici, negre. Aripile posterioare sunt cenusii, cu franjuriscurte albicioase. In repaus, aripile stau sub forma de acoperis de casa. Privit de sus, fluturele are un aspect triunghiular ingust.

Oul aplatizat, eliptic, la depunere este hialin, apoi galbui.

Larva omida adevarata, la completa dezvoltare are lungimea de 10 – 14mm. Capul, placile toracice si ultimul segment abdominal sunt de culoare bruna – neagra, restul corpului fiind de culoare roz. Segmentul anal este prevazut cu cinci spini dispusi in forma de pieptene.

Pupa, bruna – deschis, are lungimea de 6,2 – 6,6 mm .

Are doua generatii pe an, iernând ca larva complet dezvoltata de obicei sub scoarta partial exfoliata a pomilor. In martie – aprilie se impupeaza, iar fluturii generatiei hibernante apar de la sfârsitul lunii aprilie si zboara pâna in iunie. Imperecherea are loc imediat, iar ponta dupa 2 – 3 zile, ponte esalonându-se pe 4 – 6 saptamâni dupa o incubatie de 9 – 12 zile eclozeaza larvele care patrund in fructe, unde rod tesuturile din jurul sâmburelui. Fructele atacate cad. Ajunse la completa dezvoltare, dupa 24 – 25 zile, larvele se retrag si se impupeaza sub scoarta partial exfoliata a trunchiului, iar dupa inca 8 – 12 zile, incepând din iulie, apar fluturii generatiei intâi. Acestia pun bazele generatiei a doua, care evolueaza ca si prima in lunile iulie – august. Ajunse la completa dezvoltare in august- septembrie, larvele acestei generatii se retrag pentru impupare. In zonele si anii mai calzi este posibila dezvoltarea a trei generatii pe an.

Tehnologia folosirii feromonului.

Perioada de captura: in sudul si vestul tarii (Dobrogea, Oltenia, Banat, sudul Moldovei), 15 aprilie – 15 septembrie; celelalte regiuni: 20 aprilie – 10 septembrie.

Scopul actiunii.    Cunoasterea perioadelor de zbor si precizarea momentelor de aplicare a tratamentelor chimice. Ansamblul activitatilor, interpretarea observatiilor si tactica de lupta impotriva daunatorului sunt identice cu cele prezentate la viermele merelor, Cydia pomonella.

1. Combaterea prin captarea in masa a masculilor. Metoda se poate aplica cu succes mai ales in livezi cu o rezerva biologica mica a daunatorului, bine izolate in spatiu, aflate la minimum

300 – 500 m de alte livezi de prun sau paduri de foioase.

Se amplaseaza 30 – 40 capcane la hectar, uniform raspândite pe intreaga suprafata, cu o usoara preferinta pentru marginile livezii, insa nu la mai putin de 10 – 15 m de acestea. Inaltimea optima de amplasare este la jumatatea coroanei, dar nu mai jos de 1,8 – 2,0 m.

In mod normal nu se fac observatii ci se verifica starea capcanelor si se intretin pentru a asigura mentinerea lor in stare de captura maxima. La nevoie larvele incleiate se schimba chiar la 3 – 4 saptamâni. In focarele puternic infestate si zonele limitrofe cu paduri sau cu alte livezi puternic infestate este necesara totusi urmarirea capturilor si, pe baza curbei de zbor, se aplica câte un tratament chimic pentru fiecare generatie (vezi Cydia pomonella), pâna când populatia se reduce la nivele mici (frecventa atacului pe fructe sub 5 %). In livezi puternic infestate este recomandabil ca metoda sa fie cuplata in primii doi ani cu combaterea chimica.

2. Combaterea prin dezorientarea masculilor. Este indicat ca metoda sa se aplice, de asemenea, in primul rând in livezi cu o rezerva biologica mica a daunatorului, bine izolate in spatiu.

In perioada recomandata pentru amplasarea capcanelor se aplica evaporatoare de fero- mon, conditionate ca fragmente de tuburi din polietilena inchise la capete si continând in interior

50 mg de feromon lichid. Amplasarea evaporatoarelor se face la aproximativ jumatatea coroanei pomilor, prin fixare cu ace cu gamalie sau atârnare pe fire subtiri de sârma. Fixarea se va face astfel incât sa nu se perforeze portiunea inchisa a tubului. Evaporatoarele se vor proteja contra razelor directe ale soarelui si ploii cu bucati de plastic opac (metalizat) sau carton (vezi Cydia pomonella).

In Transilvania si alte zone cu un regim termic si eolian mai moderat se aplica o singura data o doza totala de 10 – 15 g feromon / hectar (200 – 300 evaporatoare de 50 mg).

In zonele mai calde si cu vânturi frecvente si puternice este necesara o a doua aplicare in doza de 5 – 5,7 g/ha, dupa 10 iulie, noile evaporatoare montându-se intercalat intre cele vechi.

Pe marginile livezii se va realiza o centura de evaporatoare  distantate la 4 – 6m, restul

(pâna la realizarea dozei de 10 – 15 g/ha) amplasându-se uniform in interiorul livezii.

La fiecare 3 – 7 ha de livada se amplaseaza câte o capcana martor (cu momeala ATRAFUN) pentru controlul operativ al dezorientarii. Observatiile asupra acestor capcane si conduita care se adopta in cazul inregistrarii de capturi sunt identice cu cele prezentate la Cydia pomonella.

Institutul de Chimie "Raluca Ripan"