CYDIA (GRAPHOLITHA) MOLESTA – MOLIA ORIENTALA A FRUCTELOR

CYDIA (GRAPHOLITHA) MOLESTA – MOLIA ORIENTALA A FRUCTELOR

Cultura afectata: piersic, cais, (prun).

Compozitia feromonului: acetat de Z8-dodecen-1-il, acetat de E8-dodecen-1-il, Dodecan-1-ol

Denumirea produsului: ATRAMOL Prezentarea speciei.

Fluturele are anvergura aripilor de 11 – 14 mm. Aripile anterioare de culoare bruna – negricioasa. La marginea costala a acestora se disting 6 perechi de pete albe in forma de virgula. In unghiul dintre marginile exterioara si posterioara se observa o pata orbiculara cu reflexe albe-gri, delimitata de doua inele albastrui – metalice. Aripile posterioare sunt uniforme, brune – cenusii, franjurate. In repaus, aripile stau sub forma de acoperis de casa, privit de sus, aspectul fluturelui este triunghiular ingust, aproape liniar.

Oul aplatizat, eliptic, la depunere este hialin, apoi galben.

Larva omida adevarata, la completa dezvoltare are corpul  de 9 – 11 mm lungime, roz pâna la rosu – bruniu. Picioarele toracice sunt galbene. Pe tergitele abdominale, cu exceptia primului, se gasesc 4 placi lipsite de spiculi. Deasupra orificiului anal este situat pieptenele, galbui sau castaniu, compus din 5 – 7 dinti.

Pupa are 6,0 – 6,5 mm lungime, de culoare bruna.

Are trei generatii pe an, iernând ca larva complet dezvoltata  intr-un cocon matasos pe trunchiurile pomilor. Impuparea are loc in aprilie, iar aparitia adultilor la sfârsit de aprilie – inceput de mai, zborul acestora semnalându-se pâna la sfârsitul lunii mai. Imperecherea se produce imediat dupa aparitia adultilor, iar ponta dupa 2 – 3 zile. Ouale sunt depuse pe frunzele din vârful lastarilor. Dupa o incubatie de 7 – 14 zile eclozeaza larvele, care patrund in lastari in care rod galerii, provocând ofilirea si uscarea acestora. Dupa 16 – 24 zile larvele ajunse la completa dezvoltare se retrag pe scoarta trunchiurilor sau in vegetatia de sub pom unde se impupeaza in coconi matasosi. Dupa 7 – 13 zile apar noii adulti care pun bazele generatiei a doua. In primele vârste larvele acestei generatii ataca lastarii in aceeasi maniera, apoi dupa inceperea lignificarii acestora (iulie), ataca fructele in care patrund si rod pulpa de lânga sâmbure chiar si samânta, daca endocarpul este moale. Generatia a treia evolueaza la fel, larvele ei ajunse la completa dezvoltare se retrag din fructe pentru hibernare. In anii calzi se pot dezvolta patru generatii. Tehnologia folosirii feromonului.

Perioada de captura: sudul tarii (Dobrogea, sudul Moldovei, Oltenia, Banat), 10 aprilie – 30 septembrie; celelalte regiuni, 15 aprilie – 15 septembrie.

Scopul actiunii.

1. Determinarea prezentei speciei. Este o actiune importanta, daunatorul fiind o specie care constituie obiectul carantinei fitosanitare. Prin extinderea ariei culturii piersicului si caisului si in alte zone decât cele traditionale trebuie stabilita prezenta speciei in toate noile zone de cultura.

2. Stabilirea perioadelor de zbor si precizarea momentelor de aplicare a tratamentelor. In functie de regimul termic al zonei de cultura prin captarea cu capcane feromonale se poate stabili cu precizie numarul de generatii pe care le dezvolta specia. Pe baza indicatiilor curbei de zbor se precizeaza momentele optime de aplicare a tratamentelor chimice dupa o metodologie similara celei prezentate la Cydia pomonella si Cydia funebrana.

3. Combaterea prin captarea in masa a masculilor. Cercetarile efectuate in alte tari indica posibilitatea combaterii speciei prin aceasta metoda. Se amplaseaza 30 – 40 capcane / ha si se procedeaza ca in cazul speciei Cydia funebrana.

Institutul de Chimie "Raluca Ripan"