ANARSIA LINEATELLA – MOLIA VARGATA A FRUCTELOR

ANARSIA LINEATELLA – MOLIA VARGATA A FRUCTELOR

Cultura afectata: piersic, cais, prun.

Compozitia feromonului: acetat de E5-decen-1-il, E5-decen-1-01 (atractant sexual).

Denumirea produsului: ATRALIN Prezentarea speciei.

Adultul are anvergura aripilor de 10 – 16 mm si corpul lung de 4,5 – 5,5 mm, fluturii provenind din larvele dezvoltate in lastari sunt mai mici decât cei rezultati din larve dezvoltate in fructe. Pe cap sunt vizibili cei doi palpi grosi indreptati inainte.  Aripile anterioare sunt aproape rectangulare, ingustându-se usor catre vârf, prevazute pe marginea exterioara cu franjuri. Culoarea de fond este cenusie – bruna, pe care se disting pete si linii mai deschise, difuze. La marginea costala se observa in ultimele 2 – 3 o serie de mici dungi albicioase perpendiculare. Aripile posterioare cu franjuri lungi au culoarea brun – gri – ardezie uniforma. In pozitie de repaus, aripile stau sub forma de acoperis de casa, dar fluturele privit de sus are un aspect relativ latit.

Oul, de 0,3 – 0,5 mm, la depunere este alb, apoi galben – portocaliu.

Larva omida adevarata, la completa dezvoltare are corpul de 15 – 16 mm lungime, brun inchis cu capul negru. Zonele intersegmentale sunt albe, ceea ce ii confera un aspect vargat. Are trei generatii pe an si ierneaza ca larva tânara intr-o cavitate roasa in scoarta ramurilor, fiind protejat de un furou cilindric construit ca larva din fire matasoase si alte produse de excretie. La umflarea mugurilor larvele parasesc locul de iernare, se hranesc la inceput cu muguri, apoi patrund in lastari, pe care ii mineaza. La completa dezvoltare, in mai, larvele ies din lastari si se impupeaza la indoitura unor frunze sau intre doua frunze intr-un cocon mata-sos. Dupa 8 – 14 zile de la inceputul lunii iunie apar adultii generatiei hibernante, care dupa 3 – 8 zile incep depunerea oualor, izolat sau in grupe mici de fructe, lastari sau frunze. Larvele apar din a doua jumatate a lunii iunie, patrund in fructe si se hranesc rozând pulpa din jurul sâmburelui. Dupa 20 – 30 de zile se impupeaza, iar adultii generatiei intâi apar in a doua jumatate a lunii iulie, care pun bazele generatiei a doua, larvele acestea comportându-se la fel cu cele ale generatiei intâi. Fluturii generatiei a doua apar de la sfârsitul lunii august, depun ouale pe frunze si lastari, iar larvele se hranesc putin si ajunse la vârsta a doua isi construiesc adapostul pentru iernare.

Tehnologia folosirii feromonului.

Perioada de captura: sudul tarii, 1 iunie – 25 septembrie; celelalte regiuni, 5 iunie – 20 septembrie. Scopul actiunii: a) determinarea prezentei speciei in livezile de piersic si cais; b) stabilirea perioadelor de zbor si precizarea momentelor de aplicare a masurilor de combatere.

 

Amplasarea capcanelor. In livezile mari si uniforme se amplaseaza o capcana pentru fiecare 5 ha de piersic sau cais. In cele mai mici sau celeuniforme, pentru fiecare unitate tehnologica se organizeaza câte un punct de observatie compus din 3 capcane distantate la 50 m.

Observatii. Se executa (la intervale regulate)2 sau 3 observatii pe saptamâna, când se noteaza numarul capturilor, se scot din capcana fluturii capturati si se face toaleta capcanelor. Interpretarea observatiilor.   Lipsa de capturi semnifica absenta speciei din livada; prezenta capturilor semnifica prezenta acesteia, iar abundenta capturilor, necesitatea aplicarii masurilor de combatere. Pe baza indicatiilor curbei de zbor se precizeaza momentele de aplicare a tratamentelor chimice dupa o metodologie identica celei prezentate la specia Cydia pomonella.

Institutul de Chimie "Raluca Ripan"