ENARMONIA FORMOSANA – MOLIA COJII POMILOR

ENARMONIA FORMOSANA – MOLIA COJII POMILOR

Cultura afectata: piersic, cais, migdal, cires, prun (mar, par).

Compozitia feromonului: acetat de Z9-dodecen-1-il, acetat de E9-dodecen-1-il (atractant sexual).

Denumirea produsului: ATRENAFORM Prezentarea speciei.

Este un fluture mic si frumos, cu anvergura aripilor de 15 – 18 mm. Aripile anterioare au culoarea de fond bruna inchis prezentând desene liniare complicate, galbene – portocalii – aurii. Aripile posterioare sunt unicolore, brune – cenusii, usor mai deschise la baza si cu franjuri albicioase. Oul, lenticular, la depunere este alb – laptos apoi rosu.

Larva, la completa dezvoltare are lungimea de 9 – 11 mm, are corpul roz, cu tegumentul puternic granulat datorita numerosilor spinuli gri deschisi.

Pupa , bruna deschis are lungimea de 7 – 9 mm.

Are o generatie pe an iernând ca larva mediu dezvoltata in galeriile de nutritie din scoarta pomilor. In martie – aprilie larvele isi reiau activitatea de hranire in scoarta. Ajungând la completa dezvoltare sapa galerii catre suprafata, lasând intact doar un strat foarte subtire din aceasta si se impupeaza in interiorul unui cocon matasos dens. Stadiul de pupa dureaza 15 zile, apoi incepând de la sfârsitul lunii mai apar adultii, aparitia acestora esalonându-se pâna in august.

Dupa 4 – 6 zile de la aparitie incepe ponta pe coaja trunchiurilor si ramurilor, iar dupa o incubatie de 6 – 8 zile eclozeaza larvele. Acestea dupa câteva minute intra in crapaturile scoartei si rod galerii de intrare in aceasta, apoi galerii de hranire in tesuturile moi pâna in cambiu, lasând intact lemnul. Pâna la venirea frigului ajung in vârstele 3 – 5 si ierneaza ca atare.

Tehnologia folosirii feromonului.

Perioada de captura: sudul tarii, 15 mai – 10 august; celelalte regiuni, 20 mai – 15 august.

Scopul actiunii: a) determinarea prezentei speciei in livezi, in primul rând in livezile de sâmburoase: migdal, piersic, cais, prun, cires; b) determinarea perioadei de zbor si abundentei relative a populatiei in vederea aplicarii unor eventuale masuri de combatere.

Amplasarea capcanelor. In livezile mari si uniforme se amplaseaza câte o capcana pentru fiecare 4 – 5 ha de plantatie. In plantatii mici sau in livezi cu conditii neuniforme se organizeaza puncte de observatie din 3 capcane, distanta dintre doua capcane alaturate fiind de minimum

50 m.

Observatii.  Se executa 2 – 3 observatii pe saptamâna, când se noteaza numarul capturilor, se scot din capcana fluturii capturati si se face toaleta capcanei.

Interpretarea observatiilor.   Lipsa capturilor semnifica absenta speciei din livada; prezenta capturilor indica prezenta speciei, iar capturile abundente indica o populatie densa.

Evidenta capturilor se tine separat, pe parcele, pentru a se putea stabili necesitatea apli- carii unor tratamente chimice. Se avertizeaza doua tratamente: primul la 10 – 12 zile dupa inregistrarea  primelor capturi, iar al  doilea,  la  3  –  6  zile  dupa  maximul  curbei  de  zbor. Tratamentele se vor aplica de preferinta cu substante sistemice.

Institutul de Chimie "Raluca Ripan"