EUPOECILIA AMBIGUELLA – MOLIA BRUNA A VITEI DE VIE (COCHILISUL)

EUPOECILIA AMBIGUELLA – MOLIA BRUNA A VITEI DE VIE (COCHILISUL)

Cultura afectata: vita de vie (agris, coacaz, prun). Compozitia feromonului: acetat de Z9-dodecen-1-il. Denumirea produsului: ATRAMBIG

Prezentarea speciei.

Fluturele are anvergura aripilor de 18 – 22 mm, corpul 8 – 9 mm lungime. Aripile anterioare, albe – galbui, prezinta in zona mediana o banda bruna, lata la marginea anterioara (1/4 – 1/3 din lungimea aripii), care se ingusteaza treptat pâna la marginea posterioara. Aripile posterioare brune – cenusii – albicioase, pe margini prevazute cu franjuri. In repaus fluturele isi tine aripile sub forma de acoperis de casa cu baza semilarga; privit de sus are un contur triunghiular. Privit lateral, prezinta un profil concav (inseuat).

Oul, lenticular, la depunere gri – galbui are un corion fin reticular.

Larva, la completa dezvoltare are 10 – 12 mm lungime. Corpul este brun – roscat pâna la brun – violaceu, cu capul si scutul protoracic brun inchis pâna la brun spre negru.

Pupa , bruna – roscata, are 5 – 8 mm lungime.

Dezvolta doua generatii pe an, iernând ca pupa sub ritidomul partial exfoliat al butucilor, tulpinilor, bratelor. La sfârsitul lunii aprilie – inceputul lunii mai, incepe zborul adultilor generatiei hibernante, care dureaza 2 – 3 saptamâni. Ouale sunt depuse pe ciorchinii in formare. Dupa o incubatie de 8 – 14 zile apar larvele care leaga cu fire matasoase portiuni din ciorchini in interiorul acestor aglomerari rozând butonii florali, florile si boabele tinere. Dupa 20 – 25 de zile, la completa dezvoltare din ultima decada a lunii iunie, larvele se impupeaza in interiorul unor coconi matasosi construiti la ramificarea ciorchinilor, indoitura unor frunze sau scoarta partial exfoliata. Adultii primei generatii zboara de la jumatatea lunii iulie, masculii aparând mai devreme. Ouale din generatia a doua sunt depuse pe boabele strugurilor, iar larvele eclozate dupa 7 – 10 zile patrund in boabe, pe care le rod in interior. Ranile cauzate favorizeaza atacul de putregai cenusiu. In toamna, ajunse la completa dezvoltare, larvele se retrag pe butuc si isi construiesc adaposturile de iernare in care se impupeaza.

Tehnologia folosirii feromonului.

Perioada de captura: sudul tarii, 25 aprilie – 31 august; celelalte regiuni, 1 mai – 31 august. Scopul actiunii: a) determinarea prezentei si a importantei relative a speciei in vie;  b) stabilirea perioadelor de zbor si precizarea momentelor de aplicare a tratamentelor.

Amplasarea capcanelor. In viile cu conditii uniforme se amplaseaza 1 – 2 capcane pentru fiecare

5 ha de vie. In cele cu diferente mari de altitudine si expozitie se organizeaza câte un punct de observatie format din trei capcane pentru fiecare din aceste conditii. Capcanele se monteaza la inaltimea de 1 m (sârma a II-a a spalierului) sau la nivelul rodului.

Observatii.  Se executa 2 – 3 observatii pe saptamâna, când se noteaza numarul capturilor, se scot din capcana fluturii caturati si se face toaleta capcanelor.

Interpretarea observatiilor. Lipsa capturilor semnifica absenta speciei din vie (sau din parcela); prezenta capturilor in numar redus semnifica prezenta unei populatii rare si ca nu este necesara aplicarea masurilor de combatere (in special la generatia intâi), iar capturile abundente indica necesitatea aplicarii de tratamente.

Evidenta capturilor se tine centralizat in cazul unor plantatii relativ mici sau plantatiilor mari si omogene din punct de vedere al conditiilor naturale (altitudine, expozitie, orografie), fie separat pe parcele, trupuri sau unitati tehnologice in conditii naturale neomogene si se traseaza curba (curbele) de zbor.

In cazul existentei unor populatii dense (atac masiv in anul anterior si numar mare de capturi), se aplica doua tratamente pentru fiecare generatie. La generatia intâi se aplica un tratament la 14 – 21 de zile dupa inregistrarea primelor capturi si un al doilea tratament la 3 -6 zile dupa maximul curbei de zbor. La generatia a doua se aplica un prim tratament la 8 – 10 zile dupa inregistrarea primelor capturi si un al doilea tratament la 3 – 6 zile dupa maximul curbei de zbor.

In cazul existentei unor populatii mai reduse se aplica câte un tratament impotriva larvelor fiecarei generatii la 3 – 6 zile dupa maximul curbei de zbor.

In cazul primei generatii este indicata coroborarea datelor rezultate din interpretarea cur- bei de zbor cu cele rezultate din observatii bio – ecologice (eclozarea primelor larve, suma de grade de temperatura efectiva) deoarece, din cauza conditiilor meteorologice variabile din intervalul 25 aprilie – 15 mai, perioadele de imperechere, de ponta si de incubatie pot varia in intervale largi.

Institutul de Chimie "Raluca Ripan"