LOBESIA BOTRANA – MOLIA VERDE A VITEI DE VIE (EUDEMISUL)

LOBESIA BOTRANA – MOLIA VERDE A VITEI DE VIE (EUDEMISUL)

Cultura afectata: vita de vie.

Compozitia feromonului: acetat de E7, Z9-dodecadien-1-il (atractant sexual).

Denumirea produsului: ATRABOT Prezentarea speciei.

Fluturele este mic, cu anvergura aripilor de 11 – 13 mm. Coloritul aripilor anterioare este destul de complex, acestea au un aspect marmorat, fiind ornate cu pete inchise brunii, in alternanta cu zone mai deschise gri – albastrui sau albastre, dar niciodata albe. Extremitatea aripii este ornata de pete mai inchise si mai deschise, pe marginea exterioara se gasesc franjuri cenusii – albicioase. Aripile posterioare sunt gri, mai deschise la baza, cu marginile franjurate. In repaus fluturele tine aripile sub forma de acoperis de casa cu baza ingusta; privit de sus are un aspect triunghiular ingust, aproape liniar, privit lateral are un profil orizontal drept.

Oul este eliptic, galbui la depunere si verzui inainte de ecloziune.

Larva este verde – cenusie cu capul si scutul protoracic brune – roscate, la completa dezvoltare având lungimea de 10 – 12 mm.

Pupa este bruna, de 6 – 8 mm lungime.

Devolta trei generatii pe an in sudul tarii si doua generatii pe an in podgoriile din Subcarpati, Husi – Iasi – Cotnari si din Transilvania. Ierneaza ca pupa intr-un cocon matasos sub scoarta butucilor si coardelor. Adultii generatiilor hibernante apar de la inceputul lunii mai. Dupa 10 – 15 zile de hranire, de maturatie sexuala cu sucuri dulci, are loc populatia si ponta. Dupa o incubatie de 6 – 10 zile eclozeaza larvele care leaga cu fire matasoase si rod butonii florali, florile si boabele tinere, o larva putând distruge 60 – 80 boboci florali. Dupa 20 – 30 de zile, ajunse la completa dezvoltare, se impupeaza fie la locul de hranire fie sub scoarta coardelor butucilor. Dupa 10 – 12 zile, incepând de la sfârsitul lunii iunie zboara noii adulti, care dau nastere generatiei a doua. Aceasta se dezvolta pâna in august, iar generatia a treia din august pâna in mai, anul urmator. Larvele generatiilor II si III se hranesc cu pulpa boabelor inca verzi si respectiv aflate in diferite faze de coacere, pagubele fiind sporite de atacul putregaiului cenusiu instalat pe ciorchini incepând de la boabele atacate.

Tehnologia folosirii feromonului.

Perioada de captura: sudul tarii (Dobrogea, Oltenia, Sudul Moldovei), 25 aprilie – 15 septembrie;

celelalte regiuni, 1 mai – 1 septembrie..

Scopul actiunii:

1.    Determinarea prezentei, abundentei si perioadelor de zbor ale speciei. Fiind o specie pentru arealul sudic de cultura a vitei de vie, este considerata de importanta economica majora doar pentru sudul tarii si in special Dobrogea. In ultimii 20 de ani specia si-a extins considerabil spre nord arealul de daunare, ajungând uneori sa concureze cu succes cochilisul in ocuparea aceleiasi nise ecologice.

Se amplaseaza câte trei capcane pentru fiecare vie, trup, expozitie, altitudine etc. Capcanele se amplaseaza la nivelul rodului. Pe baza observatiilor efectuate de 2 – 3 ori pe

saptamâna se apreciaza prezenta si abundenta (comparativ cu datele furnizate de capcanele cu momeli ATRAMBIG), se traseaza curba de zbor pe baza careia se poate stabili numarul de generatii specific zonei ecologice.

2. Precizarea momentelor de aplicare a tratamentelor. In acest scop se procedeaza potrivit celor prezentate la Eupoecilia ambiguella.

3. Supravegherea nivelului populatiei si stabilirea necesitatii si oportunitatii tratamentelor. Se amplaseaza o capcana la 3 ha si se executa o observatie pe saptamâna.

Evidenta capturilor se tine separat pe parcele, trupuri sau unitati tehnologice (grupuri de parcele care din cauze obiective pot fi tratate chimic numai impreuna), in scopul crearii posibilitatii aplicarii tratamentelor numai acolo unde nivelul populatiei le justifica.

Lipsa capturilor semnifica absenta speciei din vie sau din parcela respectiva. Prezenta capturilor in numar redus de sub 100 de fluturi in medie pe capcana si pe saptamâna inseamna existenta unei populatii rare care nu necesita aplicarea unor masuri specifice de combatere.

Capturile abundente, de peste 100 de fluturi in medie pe capcana pe saptamâna, indica existenta unei populatii dense care necesita aplicarea neaparata a unor tratamente specifice in urmatoarele 7 – 14 zile. Momentul aplicarii se alege tinând cont si de curba de zbor trasata conform datelor din paragraful 2.

Tratamentul se aplica numai pe parcelele in care s-a depasit pragul de 100 capturi /

capcana / saptamâna.

4. Combatere prin captare in masa: cu 4 capcane / ha. Detalii dr. Filip I. sau SCEVV Murfatlar, tel. 0722 – 45 76 63.

Institutul de Chimie "Raluca Ripan"