AUTOGRAPHA (PLUSIA) GAMMA – BUHA GAMMA

AUTOGRAPHA (PLUSIA) GAMMA – BUHA GAMMA

 

Cultura afectata: Specie polifaga. Ataca indeosebi sfecla, varza, rapita, salata, cartofii, trifoiul, mazarea.

Compozitia feromonului: acetat de Z7-dodecen-1-il; acetat de E7-dodecen-1-il.

Denumirea produsului: ATRAGAM Prezentarea speciei:

Fluturele este de marime mijlocie, anvergura aripilor fiind de 40 – 45 mm. Aripile anterioare sunt brune – cenusii, cu nuante aurii, strabatute de linii transversale fine, de culoare alba; linia de la margine este ondulata, iar macula reniforma este prevazuta cu un contur deschis. In câmpul median al aripilor anterioare central se gaseste câte un desen argintiu de forma literei “gamma”, de unde si denumirea “buha gamma”. Aripile posterioare sunt de culoare cenusie inchis.

Oul eliptic, albicios, 0,5 – 0,6 mm.

Larva complet dezvoltata are 38 – 45 mm lungime, capul castaniu, corpul verde deschis. Dorsal si longitudinal are 6 linii galbene.

Pupa, bruna, de 15 – 20 mm lungime.

Ierneaza la sol ca larva complet dezvoltata sau pupa. Fluturii zboara din aprilie pâna in octombrie. Femela depune ouale pe partea inferioara a frunzelor. Incubatia dureaza 10 – 12 zile, iar dezvoltarea larvei 3 – 4 saptamâni. In conditiile tarii noastre are doua generatii pe an, cea de-a doua fiind mai putin numerica.

Tehnologia folosirii feromonului.

Perioada de captura:   sudul tarii, 15 iunie – 20 septembrie; celelalte regiuni, 20 uinei – 15 septembrie.

Scopul actiunii: a) determinarea prezentei speciei in culturile de sfecla, in, mazare, trifoi etc. din zona supravegheata;

b) determinarea aparitiei primilor adulti si a perioadelor de zbor;

c) determinarea densitatii relative a populatiilor daunatorului;

d) combaterea speciei prin metoda captarii in masa a masculilor.

Amplasarea capcanelor.  Pentru curba de zbor si limitarea populatiilor se instaleaza 4 capcane (cu adeziv sau cu apa) in interiorul culturii la distanta de 60 – 100 m una de alta. Momelile si adezivul se inlocuiesc dupa 30 zile. La capcanele cu apa, aceasta se completeaza de câte ori este nevoie.

Efectuarea observatiilor. Se executa 2 – 3 observatii pe saptamâna, când se noteaza numarul fluturilor capturati, se inlatura capturile vechi si se face toaleta capcanei.

Institutul de Chimie "Raluca Ripan"