MAMESTRA BRASSICAE – BUHA VERZEI

MAMESTRA BRASSICAE – BUHA VERZEI

Cultura afectata: varza, conopida (tutunul, mazarea, sfecla).

Compozitia feromonului: incomplet elucidata; componenta principala certa: acetat de Z11- hexadecen-1-il.

Denumirea produsului: ATRABRAS Prezentarea speciei:

Adultul are anvergura aripilor anterioare de 36 – 50 mm, brune – cenusii, cu numeroase dungi transversale si pete negricioase sau alburii. Aripile posterioare sunt cenusii deschis.

Oul este emisferic, striat, cenusiu la eclozare.

Larva are corpul de  35 – 50 mm lungime, bruna – cenusie pâna la verde inchis cu capul si protoracele negre. Longitudinal, pe partea dorsala, prezinta 3 dungi, iar lateral are una de culoare neagra.

Pupa este bruna – roscata si are 20 – 40 mm lungime. Este o specie bivoltina. Ierneaza in stadiul de pupa in sol.

Fluturii apar primavara la sfârsit de mai. Femela depune ouale pe partea inferioara a frunzelor. Dupa 1 – 2 saptamâni ies larvele care se hranesc 1 – 2 saptamâni, dupa care urmeaza stadiul de pupa in sol. In iulie apar fluturii noii generatii. Prima generatie ataca varza timpurie si de vara, iar generatia a doua varza de toamna, producând cele mai mari pagube.

Tehnologia folosirii feromonului.

Perioada de captura: 10 iulie – 10 septembrie.

Scopul actiunii: a)   depistarea daunatorului;   b) trasarea curbei de zbor in vederea stabilirii momentului optim al tratamentelor chimice sau al lansarii de Trichogramma; c) diminuarea populatiei prin captarea in masa.

Amplasarea capcanelor in cultura. Capcanele adezive se ancoreaza de niste stative de fier – beton indoite in forma de L, infipte in sol. In scopul stabilirii curbei de zbor se poate proceda in doua moduri. Fie ca se stabilesc puncte de observatie a minimum 3 capcane pe fiecare trup de cultura, fie ca se distribuie capcanele uniform pe toata suprafata, câte una la 4 – 5 ha. Distanta minima dintre capcane 50 m.

Observatii. Observatiile se fac de doua ori pe saptamâna, când se noteaza numarul fluturilor capturati si se face toaleta capcanei. Se traseaza curba de zbor. Lansarile de Trichogramma se fac la 3 – 4 zile dupa maximul de zbor, iar tratamentele chimice la 8 – 12 zile.

Institutul de Chimie "Raluca Ripan"