LYMANTRIA MONACHA – NONA MOLIDULUI

LYMANTRIA MONACHA – NONA MOLIDULUI

Planta afectata: molid (larice).

Compozitia feromonului: Z7, 8-epoxi-2-metilocta-decan.

Denumirea produsului: ATRALYMON Prezentarea speciei.

Fluturii  prezinta dimorfism sexual accentuat. Masculul este mai mic, cu anvergura de 35 – 45 mm si antene penatiforme dezvoltate. Aripile anterioare au desene negre in zig-zag, iar cele posterioare sunt cenusii – cafenii. Abdomenul este alb, dorsal, cu o linie longitudinala neagra. Femela este mai mare, cu anvergura aripilor de 45 – 60 mm; abdomenul, catre vârf este colorat in rosu.Are o singura generatie pe an. Femela depune 200 – 300 de oua rotunde cu diametrul de 1 mm. Ouale ierneaza, iar larvele eclozeaza in primavara, când rod acele incepând de la baza. Completa dezvoltare se atinge in 8 – 10 saptamâni, când au 40 – 50 mm lungime.

Pupa are 15 – 25 mm, pe cap cu doi tepi scurti, albastri. Stadiul de pupa dureaza 2 – 3 saptamâni, iar zborul adultilor se semnaleaza mijlocul lunii iulie si are loc seara si noaptea. Daunatorul este endemic in zona Borsec – Brosteni si produce gradatii la intervale mari.

Tehnologia folosirii feromonului.

Feromonul fiind un atractant sexual emis de femela, capturile vor fi numai masculi. Captarea se face pe panouri cu adeziv, fixate pe trunchiuri. Momeala se fixeaza in centrul panoului. Fiind primul feromon utilizat in silvicultura, modul de lucru este difuzat tuturor unitatilor interesate si bine cunoscut. Instalarea curselor panou cu ATRALYMON se face in toate arboretele de molid si brad sau de amestec a acestor specii cu fagul, in care molidul si bradul participa cu peste 30%, indiferent de vârsta arborilor.

Densitatea curselor feromonale este in functie de vulnerabilitatea zonei la gradatii si nivelul populatiilor realizat in anii anteriori: o cursa la 50 ha – in cuprinsul judetelor Suceava, Neamt, Bistrita si Mures; o cursa la 100 ha – Maramures, Bacau, Vrancea, Buzau, Covasna si Brasov; o cursa la 200 ha – in padurile din zona Carpatilor Meridionali si Apuseni.

Scopul utilizarii este limitarea populatiei daunatorului prin captarea in masa.

Institutul de Chimie "Raluca Ripan"